سود و زیان سیگار کشیدن را با هم بررسی خواهیم کرد :
مزایای سیگار !!!
به راستی آنهایی که سال های متمادی با عشق فراوان به زندگی و سلامتی خود و خانواده هایشان سیگار میکشند می دانند که چه کار بزرگ و با ارزشی کرده اند؟ آیا تا به حال علیرغم این همه تبلیغات سوء و ضعیف و محدود برای ترک سیگار می دانند در صورتی که کشیدن سیگار را ترک و یا تعداد روزانه آن را کم کنند، این کار چه پیامدهای خطرناک و خانمان براندازی را می تواند در پی داشته باشد؟ یک لحظه این مساله ساده را در نظر بگیریم که فقط در آمریکا که بیش از 30 درصد جمعیت آن سیگار کشیده و هرروز 3 تا 5 دلار هزینه آن می کنند یک دفعه دل نازکشان به حال خود و اطرافیان سوخته و تصمیم به ترک و یا کاهش آن بگیرند و این عمل به سایر نقاط جهان نیز گسترش یابد. به راستی چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا این عمل با کاهش میلیارد دلاری سود این کمپانی ها از فروش سیگار، کاهش و یا عدم خرید و فروش توون و ورشکستگی زارعان توتون و در ضمن کاهش درآمد شرکت های تبلیغاتی مواجه نخواهد شد؟
از طرف دیگر اگر کسی سیگار نکشد و به بیماری های رنگارنگ وابسته به سیگار مبتلا نشود تکلیف مطب دکترها و میز عمل و تخت های خالی بیمارستان چه خواهد شد؟ علاوه بر این اگر سیگار کشیدن کار بدی است، پس این همه تبلیغ سیگار به ویژه در کشورهایی چون آلمان با تابلوهای رنگارنگ از زنان زیبا و مردان ورزشکار و تنومند و کابوهای سیگار به لب با زیر نویس مسخره وزارت بهداشت مبنی بر ضرر سیگار برای سلامتی برای چیست؟
با این حال می بینیم که سیگاری ها چه خدمت بزرگی به بودجه دولت ها، درآمد کمپانی های فروش سیگار، آژانس های تبلیغاتی، مبارزه با بیکاری کارگران کمپانی های تولید سیگار و زارعان کشت توتون، پر شدن تخت بیمارستان ها و مطب دکترها و کارگورکن ها می کنند.
حال به عوارض آن می پردازیم :
چرا نباید سیگار بکشیم؟
امروز سیگار کشیدن مهمترین عامل بروز سرطان و افزایش مرگ و میر و یک معضل بزرگ اجتماعی است که نه تنها سلامتی سیگاری ها بلکه افراد غیر سیگاری را نیز تهدید میکند. ذرات دود سیگار به علت داشتن قطر بسیار کوچک خود که 3 دهم میکرومتر است به آسانی استنشاق شده و از تمام سدهای دفاعی در مجرای تنفسی عبور کرده و به حبابچه های هوایی می رسند. بدین ترتیب دود سیگار به راحتی نه تنها وارد ریه سیگاری ها، بلکه غیر سیگاری ها هم شده و تاثیر مخرب خود را بر سلامتی آنها می گذارد. مهندسین آژانس حفظ محیط نشان داده اند که حتی با وجود استفاده از بهترین وسایل تهویه و جریان هوا برای افراد غیرسیگاری که با افراد سیگاری زندگی می کنند امکان کاهش خطر سرطان زایی هوای آلوده تا سطح مطلوب وجود ندارد. لذا جداسازی کامل فرد استعمال کننده دخانیات به هنگام انجام این عمل ضروری است چرا که عوارض ناشی از مصرف سیگار زندگی و کار نزدیک به 7 درصد افراد غیر سیگاری را تحت شعاع قرار می دهد.
سیگار کشیدن علت اصلی بسیاری از سرطان ها وافزایش سطح مرگ و میر است. بنابر برآوردهای مرکز کنترل و پیشگیری بیماری ها، فقط در ایالات متحده آمریکا سالانه 420 هزار نفر بخاطر مصرف سیگار فوت می کنند.
اطلاعات جمعیت شناسی نشان داده است که احتمال مرگ افراد سیگاری قبل از 71 سالگی 10-9 بار بیشتر از افراد غیرسیگاری است.
طبق برآوردهای ر.پتو سیکار در 50 سال آینده عامل مر 450 میلیوت نفر در جهان خواهد بود. کاهش سیگار کشیدن تا 50 درصد می تواند از مرگ قبل از موعد 20 تا 30 میلیون نفر در ربع اول قرن جدید و 150 میلیون نفر در ربع دوم آن جلوگیری کند.
میزان مرگ و میر سالانه ناشی از استعمال دخانیات 4 بار بیشتر از مجموع مرگ و میر ناشی از مصرف تمام داروها و الکل و ده بار بیشتر از تمامی مرگ و میرهای ناشی از تصادفات در هر سال و 12 بار بیشتر از سندروم نقص ایمنی و بیشتز از مجموع تلفات جنگ های نظامی آمریکا در قرن بیستم بوده است.
امروزه سرطان ریه اصلی ترین سرطان کشند ها است که هم در مردان و هم در زنان دیده می شود. میزان سرطان خانم ها نیز با توجه به تغییری که در عادت سیگار کشیدن آنها به وجود آمده با سرعت زیادی رو به افزایش است. برای نمونه در میان 87 کشور جهان که سیگار کشیدن زنان به ثبت رسیده است زنان دانمارکی رکورد دار بوده، احتمال عمر باقی مانده آنان در میان سایر کشورهای اروپایی کمتر از همه است. زنان دانمارکی در اروپا بالاترین سطح مرگ و میر را به علت سرطان ریه و بیماری انسداد ریه دارند.
بررسی های وسیع و جالبی که به ویژه در ایالات متحده آمریکا (توسط جامعه آمریکایی سرطان و هیرایاما) و در سوئد انجام گرفته جملگی به این نتیجه رسیده اند که در کشورهایی که تعداد زیادی از افراد سیگاری آن، به طور منظم سیگار میکشند، سرطان ریه در این افراد 10 تا 15 بار شایع تر از آنهایی است که در طول عمر خود سیگار نکشیده اند و در کسانی که سیگار می کشند این نسبت تا 40 بار بیشتر است.
در بریتانیا دخانیات سبب ساز بیش از 90 درصد سرطان ریه است. در سال 1998 حدود 178 هزا رمورد سرطان ریه در ایالات متحده برآورد شده است. این سرطان باعث 32 درصد مرگ ناشی از سرطان در مردان و 25 درصد در زنان می شود. سیگار کشیدن علت اصلی سرطان ریه در زنان و مردان آمریکایی است.
بسیاری از مرگ های وابسته به سیگار در بیماران قلبی دیده می شود. مطالعات فرامینگهام نشان میدهد که میزان بروز بیماری های قلبی در سیگاری ها 65 درصد و غیر سیگاری ها 32 درصد است و در افرادی که بیماری ایکسمی قلب دارند، سیگار کشیدن یکی از ریسک های عمده افزایش مرگ در نتیجه اثرات نامساعد سیگار بر جریان خون کرونری، اکسیژن رسانی میوکارد و ریسک انعقاد خون است.
در افراد سیگاری احتمال رشد احتمال رشد بیماری ایکسمی خون در اثر تصلب غروق کرونر 60 بار بیشتر از غیر سیگاری است. سیگار با افزایش کربن مونوکسید خون به اندوتلیوم عروق کرونر آسیب زده و با افزایش چسبندگی پلاکت ها احتمال انسداد کرونرها توسط لخته های خون را بالا می برد.
نیکوتین و کربن مونوکسید باعث افزایش ضربان قلب و فشار خوان و کاهش اکسیژن رسانی به میوکارد شده، به اندوتلیوم عروق صدمه می زنند. کربن مونوکسید نفودپذیری جدار عروث را به لیپیدها زیاد کرده، میزان چربی آزاد خون را بالا می برد.
افزایش ریسک و ارتباط علت و معلولی بین استعمال تنباکو و کانسر دهان، زبان، حلق، حنجره و مری کاملا به اثبات رسیده است. علت اصلی سرطان لب، سم موجود در توتون است. سرطان حنجره، زبان، دهان، حلق و مری رابطه نزدیکی با مصرف توتون و الکل دارند. الکل و توتون اثر یکدیگر را تقویت می کنند، به طوری که در غیاب هر یک از آنها بروز سرطان سه چهارم تقلیل می یابد. لازم به توجه است که دخانیات در بریتانیا سبب 80 تا 90 درصد سرطان دهان و حلق و حنجره ومری است.
سرطان لوزالمعده نیز در افراد سیگاری 2 تا 3 بار شایع تر از افرادی است که در تمام عمر خود سیگار نکشیده اند. اطلاعات همه گیر شناسی نشانگر وجود ارتباطی بین زخم معده و اثنی عشر و التهاب آنان می باشد. مصرف سیگار موجب طولانی شدن دوره ترمیم زخم معده و اثنی عشر و عود زخم معدی در سیگاری های می شود.
سیگار یکی از عوامل ریسک در ایجاد سرطان مثانه است. دود سیگار حاوی مواد جهش زای متعددی است که به جریان خون و کلیه های راه یافته و از آن جا از طریق ادرار به مثانه می رسند. در بریتانیا و آمریکای شمالی سیگار سبب نیمی از موارد ابتلا به سرطان مثانه است.
سیگار کشیدن زن حامله موجب محدودیت رشد جنین، زایمان زودرس، جدا شدن جفت، مرگ جنین، سقط خودبخودی، کاهش وزن نوزاد در موقع تولد می شود. در زنان سیگاری ریسک مرگ ناگهانی نوزاد و بیماری های تنفسی بسیار بالاست. در تحقیقاتی که در اونتاریو انجام شده، دو دسته از زنان سیگاری مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه اول آنهایی بودند که کمتر از یک بسته سیگار در روز می کشیدند، گروه دوم آنهایی بودند که بیش از یک بسته در روز می کشیدند. در گروه اول افزایش مرگ جنین تا 20 درصد و در گروه دوم تا 35 درصد بود.
در ضمن در تحقیقاتی که انجام گرفته، ریسک بیماری مننژیت در بچه هایی که والدین آنها سیگاری هستند 8 بار بیشتر از بچه هایی است که والدین آنها سیگار نمی کشند.
آیا با توجه به همه این قاکت ها باز هم باید به سیگار کسیدن ادامه داد؟!