اولین رمان منتشر شده از ماریو بارگاس یوسا؛ نویسنده نوبلیست معاصر آمریکای لاتین که موفقیت و شهرت زیادی برای او رقم زد؛ سالهای سگی نام دارد. این اثر با عنوان اصلی شهر و سگها (The City and the Dogs) منتشر شده است و عنوان ترجمه انگلیسی آن عصر قهرمان (The Time of the Hero) است. این کتاب در ایران با ترجمهی احمد گلشیری با نام سالهای سگی توسط مؤسسه انتشارات نگاه و هوشنگ اسدی با نام عصر قهرمان توسط انتشارات کتاب مهناز به بازار عرضه شده است که با توجه به عنوان اصلی کتاب، نام سالهای سگی انتخاب بهتری به نظر میرسد.
یوسا کتاب را بر اساس تجربیات واقعی خود در دبیرستان نظام لنوسیو پرادو نوشته است و تکامل مردان جوان پرو از نوجوانی به مردانگی را شرح میدهد. این دانشآموزان در فضای خشونتآمیز دبیرستان با مسائلی روبهرو میشوند که درونمایههای اخلاقی، عدالت اجتماعی و وفاداری را در بردارند. توصیفات نویسنده از محیط دبیرستان در این کتاب به تا حدود زیادی منفی و به واقعیت نزدیک است که مسئولان این دبیرستان هزاران نسخه از آن را طی مراسمی به آتش کشیدند و آنرا حقهای از جانب اکوادور برای لکهدار کردن نام پرو دانستند.
ماجرا با دزدیدن سؤالات امتحان شیمی توسط عدهای از دانشآموزان سال آخر مدرسه آغاز میشود، این جریان سبب بوجود آمدن مشکلات شخصی و گروهی جدی برای دانشآموزان میشود که آنها را بر سر دوراهیهای خیانت یا پایبندی به جمع قرار میدهد و مسائل تا از دست دادن وجهه و حتی جان افراد پیش میرود. در ای میان داستان جسته و گریخته نگاهی به گذشتهی دانشآموزان در سال ورود و شرح حال برخی از آنان قبل از ورود به مدرسهی نظام دارد.
شیوهی روایت قوی کتاب، بیانگر هنر بارز نویسنده است. داستان با زاویه دیدهای متعددی پیش میرود که یکی از آنها دانای کل است و باقی اول شخصهای مختلفی از میان دانشآموزان یک گردان هستند. هویت یکی از راویها تا پایان داستان فاش نمیشود و تنها در اواسط داستان است که خواننده با سرنخهایی قادر به تشخیص وی میشود. اسامی و القاب شخصیتهای داستان در ابتدا گیجکننده به نظر میرسد و حتی اگر دقت کافی وجود نداشته باشد خواننده مدام وادار به رجوع به صفحات قبلی میشود.
بیشتر بخوانیم: