پس از اینکه رای داور به شکل صحیح صادر شد نوبت به اجرای رای می رسد. در واقع ثمره عملی ارجاع امر به داوری و صدور رای داور، در مرحله اجرا، به چشم می آید. در اینجاست که نقش دولت و قدرت عمومی در دادگستری اعم از عمومی و خصوصی روشن می شود.
داوری هر چقدر هم که خصوصی بوده و به اراده طرفین وابستگی داشته باشد باز هم در نهایت به قدرت دولت نیاز دارد. بدون دخالت دولت، رای داور فقط به یک پیشنهاد و توصیه می ماند که عدم اجرای آن مسئولیتی به دنبال نخواهد داشت. با این وجود ممکن است محکوم علیه رای داوری، به صورت داوطلبانه و بدون اجبار دولت اقدام به اجرای رای داور نماید یا اینکه از اجرای رای داور خودداری کند که در این صورت نوبت به صدور اجراییه و توسل به قدرت عمومی می رسد.
اجرای ارادی رای داوری
ممکن است محکوم علیه به صورت ارادی رای داور را اجرا نماید. لازم به ذکر است که طرفین می توانند در مرحله اجرای رای نیز توافقاتی به عمل آورند. در هر صورت مهم این است که رضایت محکوم له جلب گردد؛ به نحوی که رای را اجرا شده دانسته یا اینکه به هر دلیلی از اجرای رای داور یا حق خود انصراف دهد؛ در این صورت دیگر نیازی به توسل به مراجع قضایی جهت اجرای رای داوری نخواهد بود.
طبیعی است محکوم له می تواند مهلتی جهت اجرای رای اعطا نماید یا توافق نماید تا محکوم به صورت اقساطی پرداخت گردد و ... .
بیشتر بخوانیم:
اجرای رای داور| توسل به مراجع قضایی جهت اجرای رای داوری