کتاب «تسلی بخشی های فلسفه» از جمله آثار درخشان آلن دوباتن، نویسنده، فیلسوف و مجری سوئیسیالاصل است که در انگلستان زندگی میکند. او در این کتاب از شیوههایی یاری میجوید که در نوع خود بدیع است. او به آثار، نظرات و بیوگرافی شش فیلسوف بزرگ نقب میزند تا از این رهگذر پاسخی به تشویشها و مشکلات روزمره انسان داده باشد.
تسلیبخشیهای فلسفه کتابی است که مباحث فلسفی را به سادهترین زبان ممکن در اختیار خواننده قرار میدهد، زبان ساده ای که نشان از میل دوباتن به انتشار و ترویج فلسفه در میان اکثریت انسانها دارد. نویسنده در این کتاب شش فیلسوف بزرگ را در برابر شش مشکل و یا معضل انسانی قرار میدهد و از هرکدام به عنوان نمایندهای برای این مشکلات یاد میکند.
بخش اول به عدم محبوبیت می پردازد. سقراط بر این باور است که اغلب افراد با نگرش سطحی نسبت به دیگران قضاوت میکنند. پس نمیتوانند به پیچیدگیهای زندگی خود احترام بگذارند. سقراط انسانها را به عدم ترس از اعتماد و اطمینان دیگران تشویق میکند و معتقد است که در جهان انعطاف پذیر، استدلالهای تثبیت شده نیز از قرنها آشفتگی فکری ظاهر شدهاند.
بخش دوم به بی پولی و رفتار ما در این مورد اشاره دارد. از نظر اپیکورِ لذت طلب، شاید رسیدن به خوشبختی سخت باشد اما مانع آن فقط مالی نیست و لازمهی رسیدن به خوشبختی را در سه اصل دوستی، آزادی و تفکر میداند.
بخش سوم ما را در مقابل ناکامی ها قرار می دهد. سنکا در کتاب تسلی بخشیهای فلسفه بر این باور است که همواره باید منتظر اتفاقات باشید و این موضوع که چیز غیرممکنی وجود ندارد را در ذهن بپرورانید. در این صورت، حتما ناکامی و ناامیدی را هنگام اتفاقات از بین خواهید برد.
بخش چهارم ما را در ناتوانی، توانمند می کند. مونتنی در کتاب تسلی بخشیهای فلسفه بر این عقیده است که افراد باید حکمت را بیاموزند تا در برابر مسائل مختلف از خود ضعف نشان ندهند. مونتنی راهنماییهای لازم برای درمان ناکارآمدی ما را ارائه میدهد.
بخش پنجم شکست عشقی ما را تسلی می بخشد.شوپنهاور بر این موضوع تاکید دارد که عشق، یک مقوله حتمی در زندگی انسانها است. حسن ادامه حیات و تولید مثل، سبب عشق در میان انسانها خواهد شد.
بخش ششم به ما در مقابل مشکلات قدرت می دهد. نیچه معتقد است که راه رسیدن به آرامش در زندگی، تحمل درد و رنج است. او معتقد است که نباید از معضلات و مشکلات ترسید. نیچه میگوید: «دردی که مرا نکشد، قویترم خواهد ساخت»
تسلی بخشی های فلسفه، درواقع یک راهنمای کاربردی برای تسلی و حل شدن مصائبی است که احتمال دارد در زندگیمان با آنها برخورد کنیم.
درواقع دوباتن تلاش کرده است با شناخت و تسلطی که بر آثار و اندیشههای این فلاسفهی بزرگ داشته، از آنها در مقام یک مشاور، در کتاب خود استفاده کند. میتوان گفت که او در این کار موفق هم بوده است؛ چراکه کتاب تسلی بخشی های فلسفه، با استقبال گستردهای از طرف خوانندگان مواجه و به یکی از مهمترین و محبوبترین کتابهای فلسفهی عامهپسند در جهان مبدل شد.
بیشتر بخوانیم :
روزگار سپری شده مردم سالخورده - محمود دولت آبادی