امروز: یکشنبه, ۲۲ مهر ۱۴۰۳ برابر با ۱۰ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۱۳ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی
سه شنبه, ۰۸ بهمن ۱۳۹۸ ۱۲:۱۸
۰
۰
نسخه چاپی

بررسی سینمای مراکش

بررسی سینمای مراکش
به گزارشتمیم نیوز

کشور مراکش برای عالم سینما پیشینه ای دراز دارد. تا کنون صدها فیلم با پس زمینه داستانی شرقی در این کشور ساخته شده که برخی از آنها شهرت فراوان دارند.

سینما در کشور مراکش قدمتی طولانی دارد اما نمی توان به طور مشخص گفت سینما در چه سالی وارد  این کشور شده است.

سینما از زمان پیدایشش در مراکش اوج و فرود زیادی را پشت سر گذاشته است که می توان حکومت دولت های مختلف و جنگ را از دلایل آن نام برد.

از سال 1912 تا 1956 فرانسوی ها این کشور آفریقایی را زیر سلطه خود داشتنند که قوانین و سانسور خاصی را برای سینما وضع کرده بودند و این قوانین تا سال 1970 وجود داشت. به طوری که تولید داخلی بسیار کم بود و سینمای این کشور در مقایسه با کشورهای فرانسوی زبان تولیدات بسیار اندکی در این زمینه داشت.

سینمای مراکش در دوره های مختلف

این سینما شامل دوره های مختلفی است که فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته تا به سینمای مستقل مراکش تبدیل شود. در سال 1897 و دوران جنگ جهانی اول بیشترین تولیدات سینمای مراکش فیلم های مستند بود.

دوره بعدی سینمای تحت استعمار بود که باعث افتتاح کمپانی های تجاری در پایتخت مراکش شد وحدود 35 فیلم در این دوره ساخته شد. از سال 1897 تا 1944 مراکش لوکیشن فیلم های خارجی بسیاری بود. در این دوره می توان فیلم اتللوی اورسن ولز در سال 1952 که در مراکش فیلمبرداری شد، نام برد.

این دوره تا سال 1968 به طول انجامید تا اینکه محمدعبدالرحمان تازی، نویسنده و کارگردان مراکشی راه را برای سینمای مستقل مراکش هموار کرد، در کنار ایشان فیلمسازان دیگری نیز در کشور مراکش پا به عرصه سینما گذاشتند که از میان آنها می توان به حبیب بنانی، سهیل بنبارکا، جلال فرهرتی، محمد راغب، اشاره کرد که به نوعی به سینمای مستقل مراکش اعتبار بخشیده اند. البته در چند دهه اخیر فیلمسازان جهان آموزش دیده اند به این عرصه راه یافتند و با ساخت آثاری خوب باعث پیشرفت سینمای مستقل مراکش شده اند. از جمله این کارگردانان : نبیل عیوش، فوزی بن السعیدی، نرجس نجار، نورالدین لخمری، لیلا مراکشی هستند.

سینمای نئورئالیسم مراکش

از سینمای مراکش در چند سال اخیر می توان به عنوان یکی از پویا ترین سینمای کشورهای عرب زبان یاد کرد. اما خطوط قرمزی در این کشور وجود دارد که کارگردانان باید آن را رعایت کنند.

نورالدین لخمری معتقد است که سینمای مراکش شبیه سینمای نئورئالیسم ایالیا در سال های 1940 و 1950 است که دست به گریبان سانسور بود البته به گفته وی فیلمسازان راهی برای بیان حرف های خود پیدا می کنند.

اما در سال 2015 عملاً فیلم هایی که شبیه آثار نئورئالیسم ایتالیا بود در مراکش اکران نشد که بی تاثیر از شرایط سیاسی کشورهای عربی نبود.

لازم به ذکر است که در سال های اخیر سیاسیت های فرهنگی مراکش دستخوش تغییر شده و گام مثبتی را با تاسیس جشنواره بین المللی فیلم مراکش برداشته است.

جشنواره بین المللی

جشنواره بین المللی مراکش یا المهرجان الدولی للفیلم بمراکش، یکی از جشنواره های سینمای جهان عرب است که هرساله در مراکش برگزار می شود.

در پنجمین دوره این جشنواره بود که سینمای واقع گرایانه ایران ستوده شد و با تجلیل از عباس کیارستمی به کار خود پایان داد.
فیلم سینمای پریدن از ارتفاع کم ، اولین ساخته حامد رجبی به تهیه کنندگی مجید برزگر که در بخش مسابقه سیزدهمین دوره جشنواره فیلم زاگورا در کشور مراکش به نمایش درآمده بود توانست دو جایزه بهترین بازیگر زن را برای نگار جواهریان و بهترین فیلم را از آن خود کند.

جشنواره بین المللی فیلم مراکش یکی از معتبرترین جشنواره های فیلم جهان و بزرگ ترین رویداد سینمای قاره آفریقا است.

مراکش، لوکیشن آثار مشهور

در منطقه ورزازات، استودیوهایی جدید ساخته شد که محلی برای فیلمبرداری بیشتر فیلم سازان خارجی است.
از نمونه فیلم های کلاسیک تاریخ سینما که در مراکش فیلمبرداری شده می توان به مراکش 1930، به کارگردانی یوزف فون اشترنبرگ؛ کازابلانکا به کارگردانی مایکل کورتیز همینطور بخش هایی از فیلم مردی که زیاد می دانست ساخته آلفرد هیچکاک و لورنس عربستان ساخه دیوید لین در مراکش فیلمبرداری شده است.

بازیگران سینمای مراکش

سینمای مراکش از لحاظ بازیگر حرف چندانی برای گفتن ندارد. از بازیگران خوب و البته مهجور این کشور میتوان مرجانه علوی و جمال دبوز را نام برد.

لینک کوتاه: https://b2n.ir/485445

 

بیشتر بخوانیم:

فیلم Little Women اقتباسی موفق از رمانی موفق

 نغمه های عرب (Arab Blues)؛ انتقاد در فضای طنز



+ 0
مخالفم - 0
نظرات : 0
منتشر نشده : 0

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید



کد امنیتی کد جدید

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به تمیم خبر می باشد.
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.