پاییز پدر سالار اثر ماندگار گابریل گارسیا مارکز در سال ۱۹۷۵ به رشته تحریر درآمده است. به گفته نویسنده این کتاب «شعری است که در مورد قدرت یک دیکتاتور تنها» سروده شده و راوی مسیر زندگی یک دیکتاتور ابدی است. این رمان در شش بخش تقسیم گوشههایی از داستان زندگی یک حاکم ظالم را بیان میکند.
گابریل گارسیا مارکز، کتاب پاییز پدر سالار را بر اساس وقایع زندگی فاشیستها و دیکتاتورهای واقعی که در کلمبیا، اسپانیا و ونزوئلا حکمفرمایی میکردهاند، نوشته است. به شکل خلاصه میتوان گفت هدف نویسنده نشان دادن عمق فاجعهای است که در اثر تجمع قدرت در دستان یک شخص به بار میآید.
گارسیا مارکز شخصیت تخیلی رمانش را از دیکتاتورهایی واقعی الهام گرفته است مانند : “گوستاوو رخاس پینلا” از کلمبیا ، “ژنرال فرانکو” در اسپانیا ( رمان در بارسلونا نوشته شده است) و “خوان ویسنته گومز” اسپانیایی.
رمان پاراگرافهای بلندی دارد که جملات کتاب تنهایی و افسردگی دیکتاتور را همراه با ظلم و بیرحمیش القا میکنند. مانند همیشه مارکز در کتابش از سبک “رئالیسم جادویی” بهره گرفته است ، سبکی که واقعیت و تخیل را در هم میبافد. رمان رخدادهایی واقعی را با لعاب تخیل نویسنده ، به خواننده عرضه میکند ، رخدادهایی مانند انفجار کلیسا.
کتاب پاییز پدرسالار داستان ژنرال پیری است که 107 تا 232 سال عمر کرده است و پنج هزار بچه نامشروع از او به دنیا آمده و در تنهایی و بی کسی و در کاخی فرسوده که در کثافت و فضله و تپاله حیوانات در آمیخته زندگی می کند. پدر سالار دیکتاتوری است که شخصیتی کاملا سیاه دارد و هیچ رفتار و نکته مثبتی نمی توان در زندگی او پیدا کرد. دیکتاتور در ابتدای حکومتش فردی است محبوب و مقدس و محترم که بی واسطه بین مردمش حضور دارد . کم کم قدرت زیاد و خودکامگی با هم در می آمیزد و نهایتا قدرت کامل نصیبش شده و تماس با واقعیتها به کلی قطع شده و تنهایی اش شروع می شود . خوی و خصلت دیکتاتوری او را وادار به جنایت می کند و پاییز دیکتاتور زمانی آغاز می شود که علیه او کودتا می شود و او مردم را نیز همراه خود نمی بیند. او بدلهایی نیز دارد که در برخی موارد این بدلها هستند که در برخی جاها حضوردارند .
درسالار همچنان جبار و سفاک و شکاک و هذیان گوست و برای سفاکی و جنایات و انحراف های خاص خود آدمی مبتکر و مبدع نیز هست . در میهمانی ها و مراسم کسی حتی جرات نفس کشیدن در حضورش را نیز ندارد . علاوه برمردم و اطرافیان حتی بستگان درجه اولش نیز از ظلم و جنایت او بی نصیب نمانده اند. دیکتاتوری که پدرش معلوم نیست چه کسی است و دیوانه وار عاشق مادرش است و بعد از مرگش او را به طرز مضحک و مسخره ای در بین مردم تا مقام قدیسین بالا می برد و در مشکلات مادرش را به گونه ای صدا می زند که انگار خدا را صدا می زنند.
اولین اصلاحی که در پدرسالار بوجود می آورد مربوط به شکل رابطه جنسی او بود ! پدرسالار به دلیل نقص فاحشی که داشت و شاید به دلیل خوی دیکتاتوری اش به شکل خاصی با زنهای بسیاری که در حرمسرایش داشت، رابطه برقرار می کرد. به قول کتاب نه لخت می شد و نه زنها را لخت می کرد ! اما رابطه او با راهبه جوان اولین هم آغوشی کاملا عریانی بود که او انجام داد.
گارسیا مارکز در کتاب پاییز پدرسالار، از پیچیدهترین سبک نویسندگی بهره برده است و ساختار رمان طوری است که زمان در آن کاملا سیال است و همواره عقب و جلو می رود و اگر خواننده تمرکز کافی برروی موضوع نداشته باشد، به پایان رساندن رمان کار بسیار دشواری خواهد بود.
گارسیا مارکز خود در مورد کتاب پاییز پدرسالار می گوید : از لحاظ ادبی مهم ترین کتاب من پاییز پدرسالار است. این اثر که همیشه دوست داشتم بنویسمش، مرا از گمنامی نجات داد. برای خلق این اثر بیش از ۱۷ سال کار کردم.
مارکز در جایی گفته است “بارها از مارلون براندو شنیده که او دوست داشته این داستان تبدیل به فیلم شود تا او نقش پدر سالار را بازی کند.
بیشتر بخوانیم: