امروز: شنبه, ۱۲ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۳۰ ربيع الآخر ۱۴۴۶ قمری و ۰۲ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
پنج شنبه, ۱۷ مرداد ۱۳۹۸ ۱۲:۱۷
۰
PNAZAR
نسخه چاپی

باج گیری عاطفی چیست ؟

باج گیری عاطفی چیست ؟
به گزارشتمیم نیوز

اکثر ما در زندگی مان کسی را داریم که چون نمی خواهیم در روابط مان با او دچار مشکل شویم در مقابلش کوتاه می آییم یا اینکه مرتبا با او درگیر هستیم چون از فشاری که او به ما می آورد تا کار خاصی را انجام دهیم خوش مان نمی آید. این شخص می تواند همسر، فرزند یا همکار ما باشد.

رفتار یک باجگیر عاطفی با شما به این صورت است که در واقع می گوید: " اگر خواسته من را انجام ندهی دچار مشکل خواهی شد" از آنجایی که آنها ما را خواب می شناسند از اطلاعاتی که در مورد نقاط ضعف ما دارند استفاده میکنند تا ما را وادار کنند کاری را که می خواهند برایشان انجام دهیم.

در یک رابطه سالم و عادی یک داد و ستد متعادل وجود دارد. یعنی بعضی اوقات ما به خواسته های مان می رسیدم و بعضی اوقات هم طرف مقابل به خواسته هایش می رسد. ولی باج گیر عاطفی فقط به فکر خواسته های خودش است و برایش مهم نیست که آیا ما هم در رابطه با او به خواسته های مان می رسیم یا خیر.

باج گیران عاطفی احساس "ترس، وظیفه و گناه" را در ما ایجاد می کنند که باعث می شود بعضی اوقات واقعا نتوانیم تشخیص بدهیم که چه رفتار نادرستی با ما دارند. وقتی احساس ترس و گناه به ما دست می دهد اغلب به نظر می رسد مشکل از ماست نه کسی که باج گیری می کند.

اگر همسر، همکار، دوست یا یکی از اقوام شما به کارهای زیر دست می زند احتمالا شما هدف بالقوه باج گیری عاطفی هستید:

تهدید میکند که اگر با او همراه نشویم برای مان مشکلاتی درست خواهد شد؛ از جمله به پایان رسیدن عاطفه.

می خواهد به شما بفهماند که مشکلاتش به خاطر عدم همکاری شما است.

در مقابل انجام دادن کاری که از ما می خواهد وعده های بزرگی می دهد که هرگز آنها را عملی نمی کند. 

افکار و احساسات ما را در مورد خاصی نادیده می گیرد یا اهمیت زیادی برای شان قائل نمی شود.

اگر به خواسته اش عمل نکنیم به ما می گوید که به نوعی آدم بدی هستیم.

اگر ما خواسته اش را بپذیریم از پول و محبت به عنوان پاداش استفاده می کند و اگر نپذیریم از دادن پول یا ابراز احساسات به ما خودداری می کند.

اغلب هر چه بیشتر ما در مقابل تقاضاهای باج گیران عاطفی مقاومت کنیم موارد ذکر شده را بیشتر در روابط شان با ما وارد می کنند. از آنچه که اتفاق می افتد مبهوت و خسته می شویم  ولی احساس می کنیم که نمی توانیم قاطعانه تصمیم گیری کنیم. آیا این ما هستیم که غیرمنطقی رفتار می کنیم؟

شش مرحله باج گیری عاطفی به صورت زیر می باشد : 

فرد باج گیر تقاضایی را مطرح می کند .

فردی که هدف باج گیری است مقاومت می کند. 

فرد باج گیر فشار می آورد. مثلا می گوید : من فقط خیر هردومان را می خواهم. یا منو دوست نداری؟

وقتی طرف مقابل به مقاومت ادامه می دهد فرد باج گیر تهدید می کند. مثلا می گوید : اگر شما نمی توانید این کار را بکنید پس شاید ما باید دنبال کس دیگری باشیم.
و در نهایت فردی که هدف باج گیری قرار گرفته است تسلیم می شود چون نمی خواهد رابطه اش با باج گیر به خطر بیفتد.

تکرار ؛ فرد باج گیر می بیند این الگو موثر بوده در نتیجه زمینه برای سو استفاده های بعدی فراهم می شود. مهم ترین مرحله مرحله آخر است. چون فرد باج گیر در این قسمت متوجه می شود هر کاری که برای تسلیم ما انجام داده کارساز بوده است. او برای سو استفاده کرند از ما الگوی مناسبی را کشف می کند و ما قربانی می شویم.

درذهن باج گیر چه می گذرد؟

چرا برای کسانی که باج گیری می کنند تا این اندازه اهمیت دارد که حتی وقتی ما مخالفت می کنیم به قیمت تنبیه کردن ما به هدف شان برسند؟ این دسته از افراد معمولاً انسان های ناامیدی هستند که احساس می کنند به منظور رسیدن به چیزهایی که برایشان ارزش حیاتی دارد باید دست به اقدامی جدی بزنند.معمولا افراد متاهل حیرت می کنند که همسرشان ناگهان تا چه اندازه سخت گیر می شود و تصمیمات تعصب آمیر، جایگزین تفاهم عادی در روابط صمیمانه شان می شود.

آدم هایی که مرتبا به ما می چسبند، عصبانی می شوند یا دائم ما را امتحان می کنند باج گیر هستند و می خواهند با این روش خودشان را در مقابل هر نوع ضرر و زیانی بیمه کنند. هر چند ممکن است این احساس را در ما ایجاد کنند که گویی این ما هستیم که اشتباه می کنیم ولی بیشتر این احتمال وجود دارد که مشکلی که در گذشته برای این افراد ایجاد شده بود همچنان باقی مانده باشد و آنها را آزار بدهد.

 

بیشتر بخوانیم:

روان شناسی اسکینر

اصول ششگانه آدلر

درآمدی بر نظریه روان کاوی اجتماعی کارن هورنای

نظریه دلبستگی جان بولبی

 تعریف کتل از صفات پویشی (نگرش ها، اِرگ ها و صفات پویشی اکتسابی)



+ 0
مخالفم - 0

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به تمیم خبر می باشد.
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.