کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» از پرمخاطبترین آثاری است که دربارهی زندگی و آثار مولوی نوشته شده است. نسخهی فارسی این کتاب تاکنون 30 بار و در 300هزار شمارگان منتشر شده است. این کتاب توسط مجدالدین کیوانی به انگلیسی برگردانده شده و در آمریکا به چاپ رسیده است.
کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» را استاد زرینکوب به درخواست بسیاری از مریدانش و علاقهمندان به مولانا به زبانی غیرفنی نوشته است و سعی کرده یک کتاب ساده بدون مراجع و مؤاخذ دستوپاگیر به مخاطب ارائه دهد و خودش نیز در مقدمهی کتاب اشاره کرده که سعی شده نثر کتاب فنی نباشد و شیوا و روان باشد تا برای خوانندگان عام نیز قابل استفاده باشد.
نثر استاد زرین کوب برای کسانی که با این اصطلاحات و ادبیات آشنایی داشته باشند، بسیار پرمحتوا و ادیبانه و دلکش است، از ویژگیهای دیگر کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» این است که هنر استاد زرینکوب را در نویسندگی نشان میدهد. او تهرنگی از هنر نویسندگیاش را در شرح زندگی مولانا به کار گرفته و به عبارت دیگر چیزی که این کتاب را دلکش کرده، همان حالت داستانیاش است.
علت انتخاب این نام برای کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» این است که این کتاب از دوران کودکی مولانا شروع شده، و پله پله تمام دوران زندگی، سلوک عرفانی و عروج معنوی او را مرور میکند. سفری که در زندگی مولانا پیش میآید و رویدادهایی که در طول آن سفر تجربه میکند، در این کتاب به بهترین نحو به خواننده ارائه میشود. یکی از نکات بدیعی که استاد زرینکوب در این کتاب میخواهد نشان دهد، این است که اگر تربیت در خانواده استوار باشد، میتواند بر ناهنجاریهای خانواده غلبه کند.
از جمله توجهات زندهیاد زرینکوب، تحلیلهای تاریخی بوده است؛ یعنی مسأله را از همان آغاز شروع میکند، خواننده را به دل تاریخ میبرد و تمام ماجراها را جزءبهجزء جلو چشم او میآورد. این امر هم از جهت داستانی و هم از جهت تاریخی و تحلیلی بسیار قابل توجه است.
زرینکوب با استناد به اطلاعات وسیعی که در زمینهی تاریخ ایران داشت، این کتاب را ادیبانه نوشت و اطلاعات تاریخی او بدان حد بود که جلد چهارم تاریخ کمبریج با مقالهی دکتر زرینکوب شروع میشود. استاد با این اشراف به تاریخ ایران یک سیمای واقعی از آن عصر ترسیم میکند و بسیاری از صفات مولانا و عصر او را از طریق تحلیلهای تاریخی به خواننده مینمایاند.
زرینکوب در این کتاب حقیقت را از افسانه غربال کرد و یک اثر علمی در اختیار مخاطب قرار داد.
زمانیکه استاد زرینکوب مطالعهی مولاناشناسی را آغاز کرد، جز رسالهی دکتر فروزانفر هیچ کتاب اساسی در حوزهی مولویپژوهی وجود نداشت و این دکتر زرینکوب بود که به مقولهی مولاناشناسی یک بار علمی داد.
از دیگر خصوصیات کتاب «پله پله تا ملاقات خدا» این است که شکوه زبان فارسی را مینمایاند.
بیشتر بخوانیم:
شوهر آهو خانم - علی محمد افغانی