فلسفه کلی فرض می کند که تعبیر افراد از دنیای یکپارچه و همیشه در حال تغییر، واقعیت آنها را تشکیل می دهد. همه افراد مرتباً نظر خاص خودشان را از دنیا به وجود می آورند. برخی افراد بسیار خشک و انعطاف ناپذیرند و به ندرت نحوه ای که اوضاع و احوال را در نظر میگیرند، تغییر می دهند. آنها حتی زمانی که دنیای واقعی تغییر می کند، به دیدگاه خودشان درباره واقعیت می چسبند.
برای مثال افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی، در حالی که وزن شان به قدری کاهش یافته است که زندگی آنها را تهدید می کند، باز هم خود را چاق تصور می کنند.
برخی افراد دنیا را به صورت کاملاً متفاوت با دنیای دیگران تعبیر می کنند. برای مثال بیماران چیزهایی را می بینند که هیچ کس دیگری نمی تواند ببیند.
کلی تاکید داشت که این افراد مانند هرکس دیگری، دنیای خود را از طریق الگوها یا شابلن های شفافی می نگرند که آنها را برای کنار آمدن با واقعیت های دنیا به وجود آورده اند. گرچه این الگوها یا شابلن ها همیشه دقیقا با واقعیت مطابقت ندارند اما وسایلی هستند که افراد به کمک آنها به دنیای خودشان معنی می دهند.
کلی این الگوها را سازه های شخصی نامید: آنها روش هایی برای تعبیر کردن دنیا هستند. آنها همان چیزی هستند که افراد و حیوانات پست تر را قادر می سازند روال رفتاری را که به صورت آشکار تنظیم می شود یا به صورت تلویحی به اجرا در می آید، به صورت کلامی بیان می شود یا به کلی نامفهوم است، با سایر روال های رفتار هماهنگ یا با آنها ناهماهنگ است، به صورت عقلانی درباره آن اندیشیده می شود یا به صورت گیاهی احساس می شود، نشان دهند.
سازه شخصی روشی است برای درنظر گرفتن شباهتی که اشیا یا افراد با یکدیگر دارند و در عین حال تفاوتی که آنها با سایر اشیا یا افراد دارند. برای مثال شاید بخواهید شباهت اشلی و برندا و تفاوت آنها را با کارول در نظر بگیرید. این مقایسه و مقابله باید در زمینه یکسانی روی دهند. برای مثال اینکه گفته شود اشلی و برندا جذاب هستند و کارول مذهبی است، سازه شخصی را تشکیل نمی دهد، زیرا جذابیت یک زمینه و مذهبی بودن یک زمینه دیگری است. سازه در صورتی تشکیل می شود که اشلی و براندا را جذاب و کارول را فاقد جذابیت بدانید یا اینکه اشلی و برندا را غیرمذهبی و کارول را مذهبی بدانید. هم مقایسه و هم مقابله ضروری است.
سازه های شخصی خواه به صورت واضح درک شده یا به طور مبهم احساس شده باشند، رفتار فرد را شکل می دهند. به عنوان مثال آرلن، دانشجوی مهندسی را با اتومبیل خرابش در نظر بگیرید. بعد از اینکه اتومبیل فرسوده او از کار افتاد، سازه های شخصی وی روال رفتار بعدی او شکل دادند، اما همه سازه ها به صورت روشن تعریف نشدند.
برای مثال شاید او به این علت تصمیم گرفته باشد اتومبیل آخرین مدلی را بخرد که رفتار دوستانه و توان ترغیبی فروشنده را به معنی قابل اطمینان بودن اتوبیل تعبیر کرده است. سازه های شخصی آرلن ممکن است درست یا نادرست باشند اما در هر صورت وسایلی برای پیش بینی و کنترل کردن محیط او هستند.
آرلن سعی کرد با افزایش دادن مخزن اطلاعاتش دقت پیش بینی های خود را بالا برد، اینکه آن اتومبیل وسیله رفت و آمد مطمئن، اقتصادی و راحتی است. او درباره خرید خود تحقیق کرد، نظر دیگران را جویا شد، اتومبیل را امتحان کرد و از یک مکانیک خواست آن را وارسی کند. همه افراد به همین طریق سعی می کنند سازه های خود را تایید کنند. آنها به جستجوی شابلن های مناسب تری بر می آیند و از این رو سعی می کنند سازه های شخصی خود را بهبود بخشند.
با این حال پیشرفت شخصی قطعی نیست، زیرا تلاشی که افراد در نگهداشتن سازه های تثبیت شده خود به خرج می دهند مانع از رشد آنها می شود. دنیا مرتباً تغییر می کند بنابراین آنچه در یک زمان درست است شاید در زماندیگری درست نباشد. دوچرخه آبی رنگ قابل اطمینانی که آرلن در دوران کودکی سوار می شد، نباید او را گمراه کند که همه دوچرخه های آبی رنگ قابل اعتماد هستند.
نظریه کلی به صورت یک فرض اساس و 11 اصل تبعی حامی بیان شده است.
فرض اساسی
فرض اساسی نظریه سازه شخصی این است که: فرآیندهای شخص از لحاظ روان شناختی به وسیله روش های هدایت می شوند که آن شخص به کمک آنها رویدادها را پیش بینی می کند.
به عبارت دیگر رفتارهای افراد (افکار و اعمال) به وسیله روش هایی که آنها آنده را در نظر می گیرند، هدایت می شوند. هدف از این فرض بیان قطعی واقعیت نیست بلکه فرضی احتمالی است که جای بحث دارد و می توان آن را به صورت علمی آزمایش کرد.
کلی این فرض اساسی را با تعریف کردن اصطلاحات مهم آن روشن کرد. اولاً عبارت فرآیندهای شخصی به انسان جاندار، متغیر و متحرک اشاره دارد. کلی در اینجا به حیوانات، جامعه یا به هر قسمت یا کنش فرد نپرداخت. او انگیزه ها، نیازها، سایق ها یا غرایز را به عنوان نیروهای زیربنای انگیزش مورد تایید قرار نداد. زندگی به خودی خود، حرکت فرد را توجیه می کند.
کلی اصطلاح هدایت می شوند را به این منظور انتخاب کرد که بگوید افراد از طریق شبکه گذرگاه ها یا کانال ها به سمت یک جهت حرکت می کنند. با این حال این شبکه انعطاف پذیر است، به طوری که هم دامنه فرد را تسهیل و هم محدود می کند. به علاوه این اصطلاح از اشاره ضمنی به نوعی انرژی که به عمل تبدیل شود، خودداری می کند. افراد از پیش در حرکت هستند، آنها صرفاً فرایندهای خود را به سمت اهداف خاصی هدایت می کنند.
عبارت مهم بعدی روش های پیش بینی رویدادهاست. این حکایت از آن دارد که افراد طبق روش هایی که آینده را پیش بینی می کنند، اعمال شان را هدایت می نمایند. گذشته یا آینده به خودی خود رفتار افراد را تعیین نمی کند، بلکه نظر فعلی انها درباره آینده، اعمال شان را شکل می دهد. آرلن به این دلیل که وقتی بچه بود دوچرخه آبی رنگ داشت، اتومبیل آبی رنگ نخرید، هر چند که این واقعیت ممکن است به او کمک کرده باشد زمان حال را طوری تعبیر کند که پیش بینی نماید اتومبیل آخرین مدل آبی رنگ او در آینده اتوبیل قابل اعتمادی خواهد بود.
کلی معتقد بود که افراد نه تنها توسط گذشته خود بلکه به وسیله نظرشان درباره آینده تحریک می شوند. افراد همواره از طریق دریچه حال به آینده فکر می کنند.
بیشتر بخوانیم:
وقتی خودشکوفایی مزلو مورد ارزیابی قرار میگیرد
ارزیابی نظریه های صفت کتل و عاملی آیزنک
پژوهش های مربوط به سیستم شخصیت شناختی-عاطفی
سایق های وسواسی - نیازهای روان رنجور