امروز: دوشنبه, ۱۴ آبان ۱۴۰۳ برابر با ۰۲ جمادى الأول ۱۴۴۶ قمری و ۰۴ نوامبر ۲۰۲۴ میلادی
سه شنبه, ۲۳ شهریور ۱۴۰۰ ۱۰:۳۷
۲
PNAZAR
نسخه چاپی

عقده یونس چیست؟

عقده یونس چیست؟
به گزارشتمیم نیوز

به عقیده مزلو، هرکسی با میل به سمت سلامتی و گرایش به سمت خودشکوفایی متولد می شود اما تعداد کمی از افراد به آن می رسند. چه چیزی مانع از رسدن افراد به این سطح عالی از سلامتی می شود؟

پیش روی به سمت شخصیت سالم بهنجار می تواند در هر پله سلسله مراتب نیازها متوقف شود. اگر افراد نتوانند غذا و سرپناه برای خودشان تامین کنند، در سطح نیازهای فیزیولوژیکی و ایمنی می مانند. سایر افراد در سطح نیازهای محبت و تعلق پذیری می مانند و می کوشند محبت کنند و محبت ببینند و احساس های تعلق پذیری پرورش دهند. سایرین نیازهای محبت خود را ارضا می کنند و عزت نفس کسب می نمایند اما به سطح خودشکوفایی نمی رسند زیرا نمی توانند از نیازهای هستی برخوردار شوند.

مانع دیگری که اغلب از رشد افراد به سمت خودشکوفایی ممانعت می کند، عقده یونس، یا ترس فرد از بهترین بودن است. عقده یونس با تلاش در گریختن از سرنوشت مشخص می شود به همان صورتی که یونس سعی می کرد از سرنوشت خود بگریزد. عقده یونس که تقریبا در هر کسی وجود دارد، بیانگر ترس از موفقیت، ترس از اینکه فرد بهتری باشد، و احساس هیبت در حضور زیبایی و کمال است.

چرا افراد از عظمت و خودشکوفایی می گریزند؟
مزلو دلایل زیر را ارائه داد:  
نخست این که بدن انسان به قدر کافی برای تحمل کردن وجد شکوفایی به مدت طولانی قدرتمند نیست، همانگونه که اگر تجربیات اوج و ارگاسم های جنسی خیلی طولانی بودند، بسیار فشار می آوردند بنابراین هیجان شدیدی که با کمال و خودشکوفایی همراه است، احساس ناراحت کننده ای نظیر، این خیلی زیاد است یا نمی توانم دیگر آن را تحمل کنم، به همراه دارد.
توجیه دوم برای گریز از رشد، اجتناب ناپذیری فروتنی است. مزلو معتقد بود که اغلب افراد پیش خودشان آرزو دارند عالی باشند، رمان باشکوهی بنویسند، ستاره سینما باشند، دانشمند مشهور جهان شوند، و مواردی از این قبیل. اما زمانی که خودشان را با کسانی که به عظمت دست یافته اند مقایسه می کنند از تکبر خود منزجر می شوند: من کیستن که فکر م یکتن می توانم مانند این انسان بزرگ باشم؟
افراد به عنوان دفاعی علیه این خودبزرگ بینی یا غرور گناه آلود آرزوهای خود را تنزل می دهند، احساس حماقت و خواری می کنند و روش خودشکن گریختن از تحقق بخشیدن به استعدادهای خود را اختیار می کنند.
گرچه عقده یونس در افراد روان رنجور خیلی بارز است، اما تقریبا هر کسی از مقداری کم جرأتی برای رسیدن به کمال و عظمت برخوردار است. افراد از فروتنی کاذب برای سرکوب کردن خلاقیت استفاده می کنند و بنابراین به خودشان اجازه نمی دهند خودشکوفا شوند.

 

بیشتر بخوانیم:

 روش های درمانی فروید -   تداعی آزاد و تحلیل رویا

 نظریه دلبستگی جان بولبی

 رفتارگرایی علمی اسکینر

 اصول تحلیل عاملی چیست؟/ مشخص کردن صفات با تحلیل عاملی

 الگوهای رفتار یا پویش ها در روانشناسی سالیوان

 سازه های شخصی چیست؟ فرض اساسی سازه های شخصی

 چهار متغیر برای پیش بینی رفتارهای خاص



+ 2
مخالفم - 0

تمام حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ و متعلق به تمیم خبر می باشد.
هرگونه کپی و نقل قول از مطالب سايت با ذكر منبع بلامانع است.